Ден на розовата фланелка – световен ден за борба с тормоза в училище

       Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.
          Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска .

            Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012 г.

           Учениците от ОУ „Христо Смирненски“, с. Самоводене за поредна година се включват в инициативата. И докато през 2014 г. подкрепата бе символична, сега всички ученици и учители казаха “Не на тормоза в училище”, закичвайки се с розови стикери. В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за необходимостта да бъдем

съпричастни и да не затвaряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение. Коридорите на училището също подканваха малки и големи да говорят на езика на любовта, а не на този на агресията и насилието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *